Prin adoptarea Legii nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, legiuitorul a identificat câteva soluții care să vină în sprijinul deținătorilor de construcții, care au, în sfârșit, posibilitatea să dobândească și proprietatea terenurilor aferente acestor construcții. Ne referim, în special, la terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curții și grădinii din jurul acestora, care nu au fost cooperativizate, pentru care deținătorii, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului, cu modificarile ulterioare, pot solicita, conform prevederilor art. 27 alin. 23) lit. b) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, la cerere, comisiei județene ori, după caz, comisiei Municipiului București emiterea titlului de proprietate, sub condiția ca terenul să fie în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale.
Din nefericire, lista de așteptare pentru soluționarea de către comisia locală ori subscomisia de sector a unei cereri formulate în temeiul Legii 18/1991 este una foarte lungă și, prin urmare, timpul de soluționare este unul mult mai mare decât ar putea anticipa proprietarii interesați de aplicarea Legii nr. 87/2020, depășind limita unui „termen rezonabil”. O soluție legislativă mult așteptată, al cărei rezultate concrete pun la încercare răbdarea proprietarilor de imobile dobândite în baza Legii 112/1995.
La fel s-a întâmplat și în cazul clientului pe care îl reprezentăm – proprietarul actual al unui imobil din București dobândit prin cumpărare de la o persoană fizică ce, la rândul ei, a cumpărat imobilul în baza Legii nr. 112/1995. Precizăm că acesta deține în proprietate imobilul și termenul de sub imobil. Astfel, după aproximativ 18 luni de așteptare ca Subcomisia Sectorului 1 al Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor să solutioneze cererea privind stabilirea dreptului de proprietate pentru termenul aferent construcției, s-a decis formularea unei acțiuni în instanță în contradictoriu cu Subcomisia Sectorului 1 al Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor și Comisia Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, pentru obligarea acestora la soluționarea cererii, cu consecința emiterii titlului de proprietate asupra terenului.
Dosarul de instanță a fost soluționat definitiv la data de 09.03.2023, când Tribunalul București a obligat, în premieră, Subcomisia Sectorului 1 al Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor să întocmească și să înainteze documentația aferentă și propunerea de validare pe numele proprietarului pentru imobilul teren curte și grădină aferent suprafeței locative a imobilului construcție aflat în proprietatea reclamantului, situat în Sectorul 1 al Municipiului București. De asemenea, prin aceeași hotârâre, Comisia Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor a fost obligată să valideze propunerea Subcomisiei Sectorului 1 al Municipiului București pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor și să elibereze titlul de proprietate pentru imobilul teren curte și grădină aferent suprafeței locative a imobilului construcție aflate în proprietatea clientului nostrum.
Această soluție este, fără îndoială, de mare importanță pentru toți proprietarii inițiali ai imobilelor dobândite în baza Legii nr. 112/1995 ori succesorii în drepturi ai acestora, deoarece s-a stabilit că instanțele pot interveni în favoarea proprietarilor de imobile în situațiile în care timpul de soluționare al cererilor acestora pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra curților și grădinilor este unul ce depășește limita rezonabilă.
Recent Comments